NOVOSTI

Predstavljen pretisak i kritičko izdanje Artikula u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Dana 31. listopada 2017., kada se obilježava Dan reformacije, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljen je pretisak i kritičko izdanje Artikula, koje su priredili Blanka Ceković, Ivana Eterović, Tanja Kuštović i Mateo Žagar. Skupu su se obratili predstavnici izdavača: dr. sc. Peter Kuzmič, dekan Visokog evanđeoskog učilišta u Osijeku i dr. sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Nacionalne knjižnice u Zagrebu. Knjigu su predstavili urednik izdanja prof. dr. sc. Mateo Žagar, recenzentica izdanja akademkinja Anica Nazor, akademik Josip Bratulić i dr. sc. Stanko Jambrek. Više o tome možete pročitati ovdje.

15. 12. 2017.


Objavljen pretisak i kritičko izdanje Artikula

U okviru konferencije “Reformacija u Europi i njezini odjeci: Povodom 500. obljetnice Lutherovih teza”, 20. listopada 2017. u 20 sati predstavljen je pretisak i kritičko izdanje Artikula, koje su priredili Blanka Ceković, Ivana Eterović, Tanja Kuštović i Mateo Žagar. Skupu su se obratili predstavnici izdavača: dr. sc. Peter Kuzmič, dekan Visokog evanđeoskog učilišta u Osijeku i dr. sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Nacionalne knjižnice u Zagrebu. Knjigu su predstavili dr. sc. Stanko Jambrek i prof. dr. sc. Milica Lukić.

23. 10. 2017.


Sudjelovanje članova istraživačkog tima na konferenciji “Reformacija u Europi i njezini odjeci: Povodom 500. obljetnice Lutherovih teza”

Na konferenciji “Reformacija u Europi i njezini odjeci: Povodom 500. obljetnice Lutherovih teza”, održanoj u Osijeku 19. i 20. listopada 2017., sudjelovalo je dvoje članova istraživačkoga tima. Mateo Žagar održao je pozvano plenarno predavanje Jezik izdanja uraške tiskare u svjetlu novovjekovnih književnojezičnih koncepcija, a tema izlaganja Tanje Kuštović bila je Imenska sklonidba u Novom testamentu prema imenskoj sklonidbi u srednjojezičnom razdoblju.

21. 10. 2017.


Sastavljen popis razlika između glagoljičkoga i ćiriličkoga izdanja Novoga testamenta 

Krajem ožujka 2017. dovršen je popis razlika između glagoljičkoga i ćiriličkoga izdanja Novoga testamenta, koji su priredili Blanka Ceković, Ivana Eterović, Tanja Kuštović i Mateo Žagar. Riječ je o radnome materijalu za internu uporabu unutar projekta, koji do daljnjega ostaje neobjavljen.

15. 4. 2017.


Dovršena korektura kritičkoga izdanja Artikula

Krajem siječnja 2017. dovršena je korektura kritičkoga izdanja Artikula. U tijeku je priprema za objavljivanje pretiska njihova glagoljičkoga izdanja s transliteracijom. Uz latinički prijepis glagoljičkoga teksta izdanje sadrži i kritički aparat, u kojemu su zabilježene relevantne razlike između glagoljičkoga i ćiriličkoga izdanja Artikula (izuzev one grafetičke naravi).

1. 3. 2017.


Završena transliteracija Artikula

Krajem svibnja 2016. dovršen je latinički prijepis Artikula, čija je obrada planirana u prvoj godini provedbe projekta. Uzorak izrađene transliteracije možete pogledati ovdje.

5. 6. 2016.


Održano javno predstavljanje projekta na Sveučilištu u Zagrebu

U okviru predstavljanja objavljenoga latiničkog prijepisa dvaju dijelova glagoljičkoga izvornika Novoga testamenta (1562./1563.), prvoga hrvatskoga cjelovitog prijevoda Novoga zavjeta, održano je i javno predstavljanje projekta Jezik izdanja hrvatske protestantske tiskare u kontekstu književnojezičnih smjernica XVI. st., koji financira Hrvatska zaklada za znanost (IP-2014-09-6415). Predstavljanje je održano u auli Sveučilišta u Zagrebu 24. svibnja 2016., a o projektu su govorili prof. dr. Mateo Žagar i dr. sc. Ivana Eterović. Ovdje možete pogledati plakat.

25. 5. 2016.


Održano predavanje Jezik izdanja hrvatskih protestanata u XVI. st. – perspektive novih istraživanja

U sklopu kroatističkoga i jezikoslovnoga ciklusa predavanja Jezikoslovne rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje prof. dr. Mateo Žagar i dr. sc. Ivana Eterović održali su 19. svibnja 2016. predavanje Jezik izdanja hrvatskih protestanata u XVI. st. – perspektive novih istraživanja. U njemu su iznijeli dosad poznate činjenice o nastanku i djelovanju hrvatske protestantske tiskare u Urachu te odredili glavne smjernice novih istraživanja, koja provode u okviru projekta Jezik izdanja hrvatske protestantske tiskare u kontekstu književnojezičnih smjernica XVI. st., koji financira Hrvatska zaklada za znanost (IP-2014-09-6415).

20. 5. 2016.


Poziv na javno predstavljanje projekta u Pazinu

Pozivamo Vas na novo javno predstavljanje projekta Jezik izdanja hrvatske protestantske tiskare u kontekstu književnojezičnih smjernica XVI. st., koji financira Hrvatska zaklada za znanost (IP-2014-09-6415), koje će se održati u srijedu 2. ožujka 2016. u Državnome arhivu u Pazinu s početkom u 18 sati. O projektu će govoriti njegov voditelj prof. dr. Mateo Žagar i suradnica na projektu dr. sc. Ivana Eterović. Ovdje možete pogledati pozivnicu.

23. 2. 2016.


Održano prvo javno predstavljanje projekta

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci održano je 10. prosinca 2015. prvo javno predstavljanje projekta Jezik izdanja hrvatske protestantske tiskare u kontekstu književnojezičnih smjernica XVI. st., koji financira Hrvatska zaklada za znanost (IP-2014-09-6415). O projektu su govorili njegov voditelj prof. dr. Mateo Žagar i suradnice na projektu doc. dr. Tanja Kuštović i dr. sc. Ivana Eterović. Ovdje pogledajte fotoalbum.

10. 12. 2015.